Сайт за обяви за домашни любимци и животни

sait 5.jpg
Online посетители
В момента има 9 посетителя в сайта
Връзка
Търсене в сайта

Вход в сайта
Здравейте, тук може да влезнете в нашият сайт.Приятен ден !
Статистика
Членове : 695
Съдържание : 156
Брой прегледи на съдържанието : 542094
Начало | Новини | Къпането на кучето: как и кога?

Сподели с приятели!   Следвай ни!

Къпането на кучето: как и кога?

Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
alt     Съществуват различни мнения по въпроса кога трябва да се къпе кучето, но не всички се основават на медицински факти. Честотата на къпане зависи от космената покривка, здравословното състояние, възрастта, сезона и редица други фактори. Тук ще се опитаме да отговорим на въпроса кога и как трябва да се къпе кучето, позовавайки се на някои научни фаети.
 
     Някои ветеринарни лекари препоръчват къпането на малкото кученце да стане след поставяне на първата ваксина. Други специалисти са на мнение, че опасност за младия организъм няма и той може да се подложи на процедурата доста рано. И все пак - колко мръсно би могло да бъде едно малко кученце?
 
     Желателно е възрастното куче да се къпе не по-често от веднъж в месеца. Тази препоръка обаче не  е  валидна  за  всички породи кучета и за животните, които посещават изложби. Като цяло, честото   миене   на   козината   причинява   повече вреда, отколкото полза. Кожните жлези на кучето отделят мастен секрет, който омазнява козината и така я поддържа здрава, лъскава и водонепромокаема. Прекалено честото къпане води до отмиване на мастния секрет. Тъй като кожата не се омазнява достатъчно, тя става суха и по-чувствителна. Косъмът също става сух и трошлив.
 
     Дъждовните дни и зимните месеци носят със себе си много кал, която със сигурност намира лапите на кучето. Тъй като разходките са ежедневни, къпането не може да следва всяко излизане. Вместо това мръсните лапи могат да бъдат изтрити с мокра кърпа или изплакнати в леген.
 alt
     Кучето може да се къпе с леген или под душа. Ако предпочетете   първия  вариант,  бихте  могли да поставите на дъното гумена постелка, за да не се хлъзгат лапите на кучето. Напълнете легена с вода с подходяща температура (такава, каквато бихте използвали за себе си или малко по-хладка) и разтворете шампоана вътре. Нивото на водата не трябва да надвишава врата на кучето. Това е така, за да не влиза вода в ушите и очите му и да не мокри лицето му. На пазара са достъпни специализирани шампоани за кучета, при избора на които можете да се консултирате с ветеринарния си лекар. Можете да използвате четка с мек косъм или ръкавица за обиране на козината. Изплакването трябва да гарантира напълно измиването на шампоана. Ако се спрете на варианта с къпане с душ, внимавайте при миенето на главата - дори чиста вода не бива да влиза в очите и ушите на кучето! След къпането кучето трябва да бъде подсушено с хавлия.
 
     Някои противопаразитни препарати за външна употреба изискват да бъдат следвани изисквания при къпането на кучето. За повече подробности прочетете листовката на продукта.
 
     Съветите на специалистите по въпроса за къпането на кучето са различни. Причините за това са индивидуалните особености на кучето, различията в породите, разбиранията и личния опит. За да сте сигурни, че не започвате твърде рано с миенето на козината или ако се съмнявате в употребата на даден шампоан, се консултирайте със своя ветеринарен лекар.